Συχνές Ερωτήσεις

Μερικές από τις απαντήσεις που μπορεί να ψάχνετε για την Ηχοθεραπέια και τη Χειρομάλαξη

Question: Τι είναι το ηχομασάζ;

Το Ηχομασάζ είναι μια ήπια μέθοδος που οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση μέσω του ήχου και της δόνησης. Ο Γερμανός παιδαγωγός και διπλωματούχος μηχανικός Peter Hess ήρθε σε επαφή με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ήχων και των δονήσεων ταξιδεύοντας στο Νεπάλ, την Ινδία και το Θιβέτ και μέσα από μια εικοσαετή εμπειρία προσάρμοσε τη μέθοδο στις ανάγκες του δυτικού ανθρώπου. Ο Peter Hess περιγράφει την επίδραση των ήχων στο σώμα με μια παραστατική εικόνα:

“Αν αφήσουμε μια πέτρα να πέσει στα νερά μιας μικρής λίμνης, δημιουργούνται ομόκεντροι κυματισμοί, που εξαπλώνονται σ’ ολόκληρη τη λίμνη. Μ’ αυτό τον τρόπο κάθε μόριο του νερού μπαίνει σε κίνηση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ηχομασάζ στο σώμα μας, το οποίο αποτελείται  ατ’ 80% σχεδόν από νερό. Οι ευεργετικές δονήσεις μεταφέρονται στο σώμα κι εκεί εξαπλώνονται με ομόκεντρους κυματισμούς. Ένα ευεργετικό μασάζ σε κάθε ένα από τα 100 δις κύτταρα στο σώμα δηλ. ένα μασάζ κυττάρων.”

Σε μια συνεδρία ηχομασάζ βιώνουμε μία συνολική, ευεργετική, εσωτερική ηρεμία. Μπορούμε να αφεθούμε και να ξεκουραστούμε, απελευθερώνοντας τη δημιουργική μας ενέργεια. Βιώνουμε την αρμονία με τον εαυτό μας! Όλα τα κύτταρα του σώματος δονούνται, με στόχο να επανέλθουν στην αρχική τους υγιή κατάσταση.

Question: Ποιες είναι οι Σπουδαιότερες επιδράσεις του Ηχομασάζ Peter Hess

 • Αμβλύνονται οι μυϊκές και νοητικές εντάσεις
 • Βελτιώνεται η λειτουργία των οργάνων και η εναρμόνιση μεταξύ τους
 • Όλα τα κύτταρα του σώματος δονούνται και επανέρχονται στην αρχική υγιή τους κατάσταση
 • Επιδρά θετικά στην αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα
 • Αποβάλλεται το άγχος, ενώ ο νους ηρεμεί
 • Εναρμόνιση ψυχής, σώματος, πνεύματος
 • Γρήγορη επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης

Question: Πως γίνεται το Ηχομασάζ;

Στο ηχομασάζ τοποθετούνται ηχητικά σκεύη πάνω στο σώμα με συγκεκριμένη διαδικασία και δονούνται με προσαρμοσμένα χτυπήματα. Το σώμα εναρμονίζεται με τις δονήσεις και εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού.

Question: Τι προσφέρει στην υγεία;

Σε σωματικό επίπεδο, οι ήχοι δρουν μέσω της αίσθησης της ακοής και της αφής. Οι ήχοι μπορούν να δράσουν χαλαρωτικά και να μειώσουν το άγχος και έτσι να υποστηρίξουν τη φυσική τάση του οργανισμού για να επανέλθει σε αρμονία. Εκτός αυτού, οι ήχοι διεγείρουν το σώμα και τον εγκέφαλο, μέσω των δονητικών ερεθισμάτων. Στο επίπεδο νευρώνων, οι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα για να επηρεάσουν τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων και να οδηγήσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση χαλάρωσης. Οι ήχοι προκαλούν νευροφυσιολογικές αντιδράσεις, όπως την έκλυση νευροδιαβιβαστών.

Μπορούν να διεγείρουν την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου και την δημιουργία καινούργιων νευρωνικών συνάψεων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται π.χ. αποτελεσματικά για την αποκατάσταση ατόμων που πέρασαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, οι ήχοι απευθύνονται άμεσα στα συναισθήματα, μέσω του λιμπικού συστήματος, χωρίς να γίνεται λογοκρισία από τη λογική. Για αυτό το λόγο οι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξοχα ως μη λεκτικό μέσον επικοινωνίας και έκφρασης. Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται και εφαρμόζεται στοχευμένα και στην πρόληψη αλλά και στο συμβουλευτικό τομέα, όπως στην ηχοπαιδαγωγική κατά Peter Hess.

Question: Μπορούν να κάνουν ηχομασάζ όλοι;

‘Όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της μάθησης και του παιχνιδιού. Το ηχομασάζ κατά Peter Hess® έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην πράξη ως προς την ενίσχυση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, της επιμονής και της χαλάρωσης. Μέσα από την πολυετή εμπειρία στην θεραπευτική παιδαγωγική και στην ηχοπαιδαγωγική σε ανθρώπους με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, έχει διαμορφωθεί μια πολύμορφη γκάμα προσεγγίσεων, τις οποίες προσπαθούμε να μεταδώσουμε μέσω του παιχνιδιού.

Ειδικά όταν δουλεύουμε με παιδιά, χρειαζόμαστε πολλές πηγές για να δράσουμε άμεσα και βοηθητικά. Κάποιες φορές είναι οι ιστορίες με ηχητική υπόκρουση και τα ταξίδια φαντασίας με την συνοδεία από ήχους που προάγουν την εσωτερική ηρεμία. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα παιχνίδι με τους ήχους που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση.

Question: Ποιοι είναι οι στόχοι του Ηχομασάζ;

 • Υποστήριξη των κινήτρων, της αυτοσυγκέντρωσης και της επιμονής ως βασικές προϋποθέσεις για τη μάθηση
 • Ανάπτυξη της μεθοδικής μάθησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ατομικές ανάγκες
 • Προετοιμασία και συνοδεία κατά τη μετάβαση στο σχολείο
 • Υποστήριξη παιδιών με προβλήματα ανάπτυξης
 • Υποστήριξη ιδιαίτερα προικισμένων παιδιών
 • Μουσική υποστήριξη με όργανα που παράγουν φυσικούς ήχους

Question: Τι ακριβώς είναι η ηχοθεραπεία;

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής. Η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα όργανα  μουσικής αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Όταν τα κύματα ήχου εισέρχονται στο σώμα, τα υγιή κύτταρα αρχίζουν και αυτά να δονούνται και προσπαθούν να επαναφέρουν και να ενδυναμώσουν την κατάσταση υγείας.

Η μεταβίβαση των κυμάτων ήχου καθίσταται δυνατή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σώματος σε νερό. Ο στόχος της θεραπείας μέσω του ήχου είναι, να ελευθερώσει δονητική ενέργεια και να την μεταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου μπορούν να υποστηριχθούν και να γιατρευτούν.

Question: Ποια είναι η προέλευσή της ηχοθεραπείας;

Η ηχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στις παραδόσεις άλλων λαών της Ανατολής π.χ. στην Ινδία, Κίνα και στο Θιβέτ. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν αναφορές μεγάλων θεραπευτών στην αρχαία Ελλάδα, που μπορούσαν να θεραπεύσουν τον ασθενή παίζοντας τη λύρα τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι το άκουσμα του φλάουτου διέγειρε τα συναισθήματα και χαλάρωνε τη συσσωρευμένη ένταση. Ο Πυθαγόρας αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον ήχο και στις αισθήσεις και ότι η μουσική ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία όταν χρησιμοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο.

Για τους Ινδούς «το σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα ηχητικό ερέθισμα που πηγάζει από τα βάθη του χάους». Το ΩΜ θεωρείται για τους Ινδουιστές ο ήχος της δημιουργίας του κόσμου. Κάποιοι θεωρούν πατρίδα της ηχοθεραπείας το Θιβέτ, όπου εδώ και αιώνες οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ορισμένους ήχους για να θεραπεύσουν ασθένειες. Στα μοναστήρια του Θιβέτ μοναχοί «θεραπεύουν» σωματικές ασθένειες παίζοντας ηχογαβάθες, γκονγκ και διάφορα άλλα κρουστά σε έναν ορισμένο τόνο.